
Αρχαία Νικόπολη
Στις 2 Σεπτεµβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αµβρακικού κόλπου, έλαβε χώρα µια από τις πιο σηµαντικές ναυµαχίες της αρχαιότητας, η ναυµαχία του Ακτίου. Ο στόλος του ρωµαίου στρατηγού Οκταβιανού, µε επικεφαλής τον Αγρίππα, αντιµετώπισε και νίκησε τους συνασπισµένους στόλους του ρωµαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάµνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στήν ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου.



Απόσταση από το Flower Pot 9,3 Km.

Μουσείο Αρχαίας Νικόπολης
Στο νέο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης προβάλλεται η µεγαλοπρεπής ρωµαϊκή πόλη – σύµβολο της νίκης του Οκταβιανού στη ναυµαχία του Ακτίου, καθώς και η Νικόπολη των πρώιµων βυζαντινών χρόνων. Στην Αίθουσα Α παρουσιάζεται η ίδρυση και η εξέλιξη της πόλης µέχρι την παρακµή και την εγκατάλειψή της µέσα από αρχιτεκτονικά µέλη, βωµούς, αγάλµατα, προτοµές, νοµίσµατα, κεραµικά, γυάλινα και µεταλλικά ευρήµατα. Στην Αίθουσα Β προβάλλονται διαχρονικά πτυχές από το βίο των κατοίκων της Νικόπολης, όπως οι εµπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, η καθηµερινή ζωή και η στάση τους απέναντι στο θάνατο. Στην έξοδο της Αίθουσας Β εκτίθεται τµήµα της TabuLa PeutigeRiana, αντίγραφο µεσαιωνικού χάρτη µε σηµειωµένη τη θέση της Νικόπολης. Στους ∆ιαδρόµους Γ και ∆ παρουσιάζεται η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου µέσα από αρχειακό υλικό, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών, από τις αρχές του 20ουαιώνα.



Απόσταση από το Flower Pot 7,1 Km.

Νεκρομαντείο
Το Νεκροµαντείο του Αχέροντα βρίσκεται 45 χλµ. Β∆ της Πρέβεζας, στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών. Το µνηµείο είναι χτισµένο στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου στην πεδιάδα του Αχέροντα, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.
Απόσταση από το Flower Pot 45,7 Km.

Κασσώπη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης απλώνεται σε ένα φυσικό οροπέδιο, στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Ζαλόγγου. Καταλαµβάνει έκταση περίπου 350 στρεµµάτων και βρίσκεται σε απόσταση 27 χλµ από την Πρέβεζα. Ιδρύθηκε από τους Κασσωπαίους, ένα Ηπειρωτικό φύλο κλάδο των Θεσπρωτών και πιθανώς αργότερα εποικίσθηκε και από εποίκους Ηλείους και Αρκάδες. Οργανώθηκε εξαρχής ως «πόλις – κράτος» και αποτελούσε την πρωτεύουσα του φύλου των Κασσωπαίων. Η θέση της πόλης σε καίριο γεωγραφικό σηµείο, παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου τόσο της ενδοχώρας, όσο και των παραλίων. Η Αρχαία Κασσώπη είναι χτισμένη το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Σημαντικότερα μνημεία της είναι το Πρυτανείο, το Ωδείο και η Βόρεια Στοά.
Απόσταση από το Flower Pot 28,4 Km.

Πηγές Αγίου Γεωργίου
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης είναι ένα θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50χλμ. Από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στον ποταµό Λούρο, κατέληγε στη Νικόπολη ένα από τα πιο σηµαντικά τεχνικά έργα των Ρωµαίων στη βορειοδυτική Ελλάδα, το ρωµαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης. Το υδραγωγείο, µε κατεύθυνση βορειοανατολική – νοτιοδυτική, διέσχιζε σχεδόν όλο το ανατολικό, κεντρικό και νότιο τµήµα του σηµερινού Νοµού Πρέβεζας, διανύοντας µία απόσταση πενήντα περίπου χιλιοµέτρων